[email protected]

Dëshmitë e luftës në Ukrainë në mediat sociale, po humbin si pasojë e Inteligjencës Artificiale

Dëshmitë e abuzimeve të mundshme të të drejtave të njeriut mund të humbasin pasi të fshihen nga kompanitë e teknologjisë, ka gjetur BBC. Platformat e mëdha botërore digjitale, heqin video-grafiket, shpesh duke përdorur inteligjencën artificiale – mirëpo – kjo përcillet edhe me largimin e tërësishëm të pamjeve që mund të ndihmojnë në ndjekjet penale, duke […]

Narrativet dezinformuese pro-Kremlinit që synojnë përçarjen e aleatëve të Ukrainës

Analizë nga EUvsDisinformation Platforma për luftë kundër dezinformimit, e fokusuar kundër atij që vije nga propaganda ruse, EUvsDisinfo, këtë javë ka vazhduar të hedh trajtojë dezinformimin e Kremlinit dhe sulmet e manipulimit të informacionit kundër solidaritetit evropian me ukrainasit. Për më tepër, makineria propagandistike e Kremlinit vazhdon sulmet e saj kundër liderëve të BE-së. Këtë […]

Mbrojtja kundër dezinformatave – aftësi themelore në shekullin 21

Për të shënuar Javën Globale të Edukimit Medial, hibrid.info po nis një fushatë informacioni për të rritur ndërgjegjësimin për manipulimin dhe ndërhyrjen e keqinformimit. Burimi: EUvsDisinfo Ne të gjithë duhet të kuptojmë më mirë se si funksionon dezinformimi dhe si të mbrohemi kundrejt tij. Këto materiale që do të publikohen gjatë kësaj jave, synojnë t’i […]

Një histori dezinformuese nga Serbia: gjobitet nëna që refuzoi ta veshë të birin si vajzë në Gjermani

Analizë nga EUvsDisinfo Në mjedisin informativ serb, një llogari në Twitter ka qarkulluar historia e një nëne serbe që jeton në Gjermani, e cila dyshohet se është gjobitur pasi nuk e ka veshur djalin e saj si vajzë me kërkesë të shkollës. Videoja u shpërnda disa javë përpara se kryeqyteti serb Beograd planifikohej të priste […]

Teoritë konspirative (pjesa e parë)

Dallimi midis konspiracioneve reale dhe teorive konspirative Konspiracione të vërteta ekzistojnë. Volkswagen komplotoi për të mashtruar testet e emetimeve për motorët e tyre me naftë. Agjencia e Sigurisë Kombëtare e SHBA-së spiunoi fshehurazi përdoruesit civilë të internetit. Industria e duhanit mashtroi publikun për efektet e dëmshme shëndetësore të pirjes së duhanit. Ne dimë për këto […]

Sfidat me të cilat Meta po përballet në trajtimin e dezinformatave në kohë konflikti

Gjatë viteve të fundit, Meta ka zhvilluar një sërë qasjesh për t’u marrë me sfidat e ngritura nga dezinformimi dhe keqinformimi, duke përfshirë edhe vendet ku ndodhin konflikte. Në të njëjtën kohë, lufta në Ukrainë ka sjellë në lehtësim të mprehtë nevojën për të adresuar propagandën për luftë ose kuptimin e ndalimit të nxitjes së […]

Si e luftojnë dezinformimin platformat e mediave sociale, nga Facebook në Spotify

Përveç masave individuale që duhet të merren nga përdoruesit kundër problemit të dezinformimit, hapa të tillë marrin edhe platformat e mediave sociale. Pra, çfarë bëjnë këto platforma për të luftuar dezinformimin, të cilat zënë vend në qendër të jetës sonë të përditshme? Është e qartë se platformat dhe algoritmet e mediave sociale përdoren si mjet […]